Zapisy Online!
Nasza oferta
Video // nasz kanał na YOUTUBE
INTENSYWNY KURS DIETETYKI i ODCHUDZANIA Nowość !

Profil uczestnika kursu

Kurs  „Dietetyka i Odchudzanie”  jest przeznaczony dla osób zainteresowanych zdrowiem i racjonalnym stylem odżywiania, które chciałyby zmienić swój profil zawodowy lub są zainteresowane rozwojem umiejętności w tym zakresie. Jest on skierowany dla osób, które nie posiadają wykształcenia kierunkowego w tej dziedzinie, absolwentów z uczelni medycznych, które chcą pogłębić swoją wiedzę o żywieniu człowieka, a także profilaktyce chorób dietozależnych lub żywieniowcom którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje w tym zakresie.

Program realizowany podczas kursu

Podczas realizowanego programu, uczestnik kursu nabywa wiedzę z zakresu żywienia człowieka, anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego, poznaje różne rodzaje diet, uczy się ustalania jadłospisu dla pacjenta indywidualnego, przeprowadzania wywiadów żywieniowych oraz zdrowotnych ze względu na różne parametry (również chorobowe), niefarmakologiczne metody leczenia różnych schorzeń, dietoterapię oraz dietoprofilkatykę chorób cywilizacyjnych XXI wieku. To zaledwie część programu, który podczas stopnia I oraz II jest realizowany. Oprócz wiedzy teoretycznej, jest możliwość realizacji ćwiczeń praktycznych takich jak : Badanie BIA (Analiza Składu Ciała) urządzeniem TANITA w porozumieniu z profesjonalnym gabinetem dietetycznym, nauka przeprowadzania badania oraz omawianie wyników, zakupy z dietetykiem, nauka czytania etykiet.


Forma kursu

Kurs Dietetyki i Żywienia Człowieka ma charakter całkowicie indywidualny. Małe grupy warsztatowe  (6-12 osób) pozwalają na aktywną współpracę z wykładowcą. Absolwent kursu, może podjąć pracę w charakterze żywieniowca w zakładach żywienia zbiorowego, w zakładach gastronomicznych, w firmach cateringowych.

Kurs realizowany jest w dwu-stopniowym trybie oraz w jednolitym.

Certyfikat

Kurs kończy się egzaminem z każdej części kursu. Po pozytywnych  zdaniu obu części słuchacz otrzymuje certyfikat ukończenia kursu oraz zaświadczenia na druku Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Kurs Dietetyka i Żywienie Człowieka jest podzielony na dwa stopnie. Cena kursu indywidualnego jest kalkulowana poza standardowymi cenami kursów dostępnymi na stronie internetowej.

KURS DIETETYKA I ODCHUDZANIE – STOPIEŃ I
Program kursu

  • Wiadomości wstępne
    • Podział składników odżywczych oraz ich charakterystyka (białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)
    • Dieta jako element profilaktyki zdrowia
    • Tabele wartości odżywczych
  • Anatomia, fizjologia układu pokarmowego
    • działanie układu pokarmowego
    • fizjologia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych
    • hormony jelitowe
  • Wprowadzenie do dietetyki
    • schemat postępowania dietetycznego
    • zasady układania i ustalania jadłospisów
    • Normy Żywienia
  • Ogólna charakterystyka diet
    • diety niskokaloryczne, bogatoresztkowe, wysoko oraz nisko białkowe, diety eliminacyjne
  • Bilans wodno-elektrolitowy
    • ogólna charakterystyka
    • zasady nawadniania organizmu w różnych stanach chorobowych
  • Suplementacja
    • wskazania do stosowania suplementów
    • podział suplementów
  • Żywność zmodyfikowana genetycznie
    • charakterystyka, przykłady żywności
  • Zasady układania jadłospisów w praktyce
    • ćwiczenia
  • Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
    • charakterystyka ze względu na różne rodzaje metod oceny m. in. wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy,  metoda punktowa, BMI,
    • rodzaje pomiarów antropometrycznych
    • niedożywienie, czynniki ryzyka
  • Podsumowanie zajęcia praktyczne
    • ocena stanu odżywienia
    • różne diety
    • forma układania jadłospisów
    • prowadzenie konsultacji dietetycznej
    • zalecenia dla pacjenta

 

 

KURS DIETETYKA I ODCHUDZANIE – STOPIEŃ 1 i 2 - TRYB JEDNOLITY

Program kursu:

  • Wiadomości wstępne
    • Podział składników odżywczych oraz ich charakterystyka (białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)
    • Dieta jako element profilaktyki zdrowia
    • Tabele wartości odżywczych
  • Anatomia, fizjologia układu pokarmowego
    • działanie układu pokarmowego
    • fizjologia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych
    • hormony jelitowe
  • Wprowadzenie do dietetyki
    • schemat postępowania dietetycznego
    • zasady układania i ustalania jadłospisów
    • normy Żywienia
  • Ogólna charakterystyka diet
    • diety niskokaloryczne, bogatoresztkowe, wysoko oraz nisko białkowe, diety eliminacyjne
  • Bilans wodno-elektrolitowy
    • zasady nawadniania organizmu w różnych stanach chorobowych
  • Suplementacja
    • wskazania do stosowania suplementów
    • podział suplementów
  • Żywność zmodyfikowana genetycznie
    • charakterystyka, przykłady żywności
  • Zasady układania jadłospisów w praktyce
    • ćwiczenia
  • Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
    • charakterystyka ze względu na różne rodzaje metod oceny m. in. wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy,  metoda punktowa, BMI,
    • rodzaje pomiarów antropometrycznych
    • niedożywienie, czynniki ryzyka
  • Podsumowanie zajęcia praktyczne
    • różne diety
    • forma układania jadłospisów
    • prowadzenie konsultacji dietetycznej
    • zalecenia dla pacjenta
  • Żywienie w sporcie
    • charakterystyka żywienia sportowców
    • charakterystyka budowy tkanki mięśniowej
    • charakterystyka redukcji tkanki tłuszczowej
  • Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym
    • charakterystyka oceny sposobu odżywienia dzieci
    • metody oceny
    • praktyka na siatkach centylowych
  • Żywienie kobiet w ciąży
    • znaczenie żywienia kobiet w ciąży
    • metoda oceny
    • najważniejsze elementy prawidłowego żywienia
  • Dieta śródziemnomorska
    • układania jadłospisu w oparciu o zalecenia diety
  • Dieta w schorzeniu miażdżycy
    • charakterystyka choroby
    • zasady żywienia przy schorzeniu
  • Dietoterapia cukrzycy
    • charakterystyka cukrzycy
    • różnice w leczeniu
    • Indeks glikemiczny
  • Nadciśnienie tętnicze a leczenie dietetyczne
    • charakterystyka sodu w żywności oraz choroby
    • zasady żywienia przy schorzeniu
  • Dietoterapia osteoporozy
    • ważne składniki mineralne, Ca, K, P, ich charakterystyka
    • podział osteoporozy
    • metody leczenia


 
na górę
Newsletter //bądź na bieżąco

© 2014 NOVA.PL Wszystkie prawa zastrzeżone.

Niniejsza strona nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego. NOVA CE Sp. z o.o. zastrzega sobie możliwość zmian bez podawania przyczyn. Oferta różni się w zależności od miasta. NOVA Centrum Edukacyjne Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie (00-023) przy ul. Widok 8, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy KRS pod numerem 0000467126, o kapitale zakładowym w wysokości 5.000 PLN, NIP 5252558974, REGON 146748188