Technik przetwórstwa mleczarskiego
Kierunek: Technik przetwórstwa mleczarskiego 314402
Kwalifikacja:
T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
T.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
Szkolny plan nauczania:
Plan nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: |
|
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej |
20 |
JOZ - Język obcy zawodowy |
30 |
PKS – Podstawy komunikacji społecznej |
20 |
OMZ- Organizacja pracy zespołu |
20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego |
|
Podstawy technologii żywności |
67 |
Technika w przetwórstwie spożywczym |
90 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń |
|
Przygotowanie surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych |
141 |
Prowadzenie procesów produkcji wyrobów spożywczych |
141 |
Magazynowanie wyrobów gotowych i przygotowanie ich do wysyłki |
141 |
IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich |
|
Organizowanie produkcji wyrobów mleczarskich |
55 |
Nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich |
56 |
RAZEM: |
801 |
Praktyki zawodowe: 7 tygodni=280 godzin |
Realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w trybie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS.
Warunki rekrutacji
W NOVA naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek NOVA przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Technik przetwórstwa mleczarskiego zajmuje się organizacją i zarządzaniem produkcją artykułów mleczarskich .
Praca: Po ukończeniu możesz pracować w dowolnym podmiocie gospodarczym/ organizacji prowadzącym produkcje artykułów mleczarskich bez względu na formę prawną czy własnościową.
Po uzyskaniu kwalifikacji T.2. można uzyskać tytuł Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.