Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacja: T.10. Organizacja usług gastronomicznych
Zajęcia realizowane są przez 1 rok, 2 semestry
Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji o T.9 - Wykonywanie usług kelnerskich oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł Kelnera
Zajęcia odbywają się w trybie zaocznym – soboty i niedziele co dwa tygodnie.
Korzyści dla Absolwenta
Absolwent po ukończeniu kierunku nabędzie umiejętności w zakresie:
- klasyfikacji usług gastronomicznych,
- określania zakresu usług świadczonych przez zakłady gastronomiczne,
- planowania usług gastronomicznych,
- planowania i organizacji obsług przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym,
- przygotowania ofert usług gastronomicznych,
- planowania działania związanego z promocją usług gastronomicznych,
- określania wpływu układu funkcjonalnego pomieszczeń zakładu gastronomicznego na organizację pracy,
- przygotowania miejsca realizacji usług gastronomicznych,
- dobierania urządzenia i sprzętu do wykonania usługi gastronomicznej,
- sporządzania zapotrzebowania na surowce i półprodukty spożywcze,
- sporządzania kalkulacji cen potraw i napojów,
- rozliczania kosztów usług gastronomicznych,
- sporządzania dokumentacji usług gastronomicznych,
- dokonywania rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych,
- stosowania programów komputerowych wspomagających rozliczanie usług gastronomicznych.
Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz świadectwo z kwalifikacji, wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową.
Warunki rekrutacji:
· świadectwo ukończenia szkoły podstawowej, bądź gimnazjum,