Kelner
Kierunek: Kelner 513101
Kwalifikacja:
T.9. Wykonywanie usług kelnerskich
T.10. Organizacja usług gastronomicznych
Szkolny plan nauczania:
Plan nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: |
|
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej |
20 |
JOZ - Język obcy zawodowy |
30 |
PKS – Podstawy komunikacji społecznej |
20 |
OMZ – Organizacja pracy zespołu |
20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego |
|
Zasady żywienia |
35 |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem |
61 |
Maszyny i urządzenia w gastronomii |
35 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.9. Wykonywanie usług kelnerskich |
|
Sporządzanie potraw i napojów |
133 |
Obsługiwanie gości |
134 |
IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.10. Organizacja usług gastronomicznych |
|
Planowanie usług gastronomicznych |
134 |
Rozliczanie usług gastronomicznych |
133 |
RAZEM: |
775 |
Praktyki zawodowe: 8 tygodni=320 godzin, w tym co najmniej 4 tygodnie w zakładzie gastronomii świadczącym pełny zakres usług kelnerskich |
Realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie
zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS.
Warunki rekrutacji
W NOVA naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek NOVA przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Kelner zajmuje się kompleksowa obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie, nakrywa do stołu z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz wykorzystuje elementy dekoracji, udziela konsumentom informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania, przyjmuje i rejestruje zamówienia.
Praca: Po ukończeniu możesz pracować w zakładach gastronomicznych na terenie całej Europy i nie tylko.
Po uzupełnieniu kwalifikacji o T.16 oraz wykształcenia średniego można uzyskać tytuł Technik technologii żywności.