Technik żywienia i usług gastronomicznych
Kierunek: Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Kwalifikacja:
Szkolny plan nauczania:
L.p. | Obowiązkowe zajęcia edukacyjne | Semestr | Razem | |||
I | II | III | IV | |||
Zajęcia w kształceniu zawodowym teoretycznym | ||||||
1 | Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 | 20 | |||
2 | Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej | 20 | 20 | |||
3 | Komunikacja personalna i społeczna | 15 | 15 | |||
4 | Język angielski zawodowy | 20 | 30 | 50 | ||
5 | Zasady żywienia człowieka | 30 | 20 | 50 | ||
6 | Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych | 20 | 20 | 40 | ||
7 | Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem | 55 | 60 | 70 | 185 | |
8 | Analiza żywnosci | 30 | 30 | |||
9 | Planowanie i ocena żywienia | 70 | 70 | |||
10 | Organizacja usług gastronomicznych | 35 | 35 | |||
11 | Ekonomika i organizacja zakładów gastronomicznych | 20 | 20 | |||
Ogólna liczba godzin | 160 | 130 | 110 | 135 | 535 | |
Zajęcia w kształceniu zawodowym praktycznym | ||||||
12 | Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych | 60 | 60 | |||
13 | Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów | 30 | 90 | 130 | 250 | |
Ogólna liczba godzin | 30 | 90 | 130 | 60 | 310 | |
Całkowita liczba godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych | 190 | 220 | 240 | 195 | 845 | |
Praktyka zawodowa | 160 | 160 | ||||
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.07. odbywać się będzie po semestrze III | ||||||
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.16. odbywać się będzie po semestrze IV |
Realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w trybie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS.
Warunki rekrutacji
W NOVA naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek NOVA przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, organizuje usługi gastronomiczne, zarządza lokalami gastronomicznymi, obsługuje klientów i nadzoruje prace zespołu.
Praca: Po ukończeniu możesz pracować w dowolnym podmiocie gospodarczym/ organizacji prowadzącym usługi gastronomiczne bez względu na formę prawną czy własnościową. Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą
Po uzyskaniu kwalifikacji T.6. można uzyskać tytuł Kucharz. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.