Wędliniarz
Kierunek: Wędliniarz 751207
Kwalifikacja:
T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Szkolny plan nauczania:
Plan nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: |
|
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej |
20 |
JOZ - Język obcy zawodowy |
30 |
PKS – Podstawy komunikacji społecznej |
20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego |
|
Podstawy technologii żywności |
48 |
Technika w przetwórstwie spożywczym |
90 |
IV.4. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych |
|
Rozbiór i wykrawanie |
105 |
Magazynowanie i dystrybucja mięsa |
106 |
Produkcja przetwórcza |
106 |
Magazynowanie i dystrybucja przetworów |
106 |
RAZEM: |
651 |
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych |
Realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w trybie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS.
Warunki rekrutacji
W NOVA naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek NOVA przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Wędliniarz obrabia poubojowe tusze, dokonuje rozbioru na elementy zasadnicze, dzieli surowiec do produkcji wędlin, przygotowuje i przerabia mięso i podroby na wędliny ręcznie lub przy użyciu maszyn i urządzeń.
Praca: Po ukończeniu możesz pracować w dowolnym podmiocie gospodarczym/ organizacji prowadzącym produkcję wyrobów mięsnych bez względu na formę prawną czy własnościową. Możesz sam prowadzić działalność gospodarczą.
Po uzupełnieniu kwalifikacji T.16. oraz wykształcenia średniego można uzyskać tytuł Technik technologii żywności.