Technik technologii żywności
Kierunek: Technik technologii żywności 314403
Kwalifikacja:
T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Do wyboru: T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń; T.3. Produkcja wyrobów piekarskich; T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych; T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych; T.18. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych
Szkolny plan nauczania:
Plan nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: |
|
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej |
20 |
JOZ - Język obcy zawodowy |
30 |
PKS – Podstawy komunikacji społecznej |
20 |
OMZ- Organizacja pracy zespołu |
20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego |
|
Podstawy technologii żywności |
67 |
Technika w przetwórstwie spożywczym |
90 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych |
|
Organizacja produkcji żywności |
55 |
Nadzór i monitoring produkcji żywności |
56 |
IV.1. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń |
|
Przygotowanie surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych |
141 |
Prowadzenie procesów produkcji wyrobów spożywczych |
141 |
Magazynowanie wyrobów gotowych i przygotowanie ich do wysyłki |
141 |
IV.2. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.3. Produkcja wyrobów piekarskich |
|
Magazynowanie surowców piekarskich |
141 |
Technologia produkcji piekarskiej |
141 |
Ocena jakości i ekspedycja pieczywa |
141 |
IV.3. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych |
|
Magazynowanie surowców cukierniczych |
141 |
Technologia produkcji cukierniczej |
141 |
Dekorowanie, magazynowanie i ekspedycja |
141 |
IV.4. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych |
|
Rozbiór i wykrawanie |
105 |
Magazynowanie i dystrybucja mięsa |
106 |
Produkcja przetwórcza |
106 |
Magazynowanie i dystrybucja przetworów |
106 |
IV.5. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.18. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych |
|
Wstępna obróbka surowców rybnych |
141 |
Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów rybnych |
141 |
Przygotowanie surowców oraz przetworów rybnych do dystrybucji i magazynowania |
141 |
RAZEM z jedną wybraną kwalifikacja do wyboru: |
801 |
Praktyki zawodowe: 7 tygodni=280 godzin |
Realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w trybie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS.
Warunki rekrutacji
W NOVA naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek NOVA przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Technik technologii żywności opracowuje nowe produkty żywnościowe i technologie ich wytwarzania. Organizacją i zarządza procesem wytwarzania produktów żywnościowych.
Praca: Po ukończeniu możesz pracować w dowolnym podmiocie gospodarczym/ organizacji prowadzącym produkcję żywności bez względu na formę prawną czy własnościową.
Kwalifikacja T.2. jest wspólna dla kierunków: Technik technologii żywności, Technik przetwórstwa mleczarskiego i Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Po uzyskaniu kwalifikacji T.2. można uzyskać tytuł Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Po uzyskaniu kwalifikacji T.3. można uzyskać tytuł Piekarz. Po uzyskaniu kwalifikacji T.4. można uzyskać tytuł Cukiernik. Po uzyskaniu kwalifikacji T.5. można uzyskać tytuł Wędliniarz. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.